Wat Is Dash Cryptomunt? Volledige Inleiding

Dash is een nieuwere digitale munt of cryptomunt. Ze is gebaseerd op de bitcoin software. Deze munt heeft een aantal voordelen ten opzichte van de bitcoin omdat eerst en vooral de transacties een stuk sneller en vlotter verlopen. Er is daarnaast nog een hogere privacy op de transacties.

We leggen de voordelen van dash ten opzichte van de bitcoin hier even verder uit.

Voordelen van Dash

Privacy

De verrichtingen die gedaan worden via Dash zijn volledig prive en dus niet publiek. In vergelijking met de bitcoin kunnen deze dus niet per adres achterhaald worden. Dat is een grote stap in de goeie richting. Alleen de eigenaar van het bepaalde Dash adres kan de gegevens over financiële transacties raadplegen.

Snel

Een ander belangrijk punt is de snelheid waarmee deze transacties gebeuren. We weten dat bij Bitcoin, eerst en vooral transactiekosten zeer hoog zijn. Maar dat het ook nog eens enorm traag gaat om een transactie uit te voeren.

De nieuwe technologie van Dash zorgt ervoor dat de transacties heel snel kunnen plaatsvinden tussen verschillende wallets.

Bitcoin heeft minstens 10 minuten nodig om een transactie te bevestigen. Daarnaast zijn er ook meestal 5 tot 6 bevestigingen nodig vooraleer de transactie afgewerkt is.

Dankzij InstantX van Dash kan er in 4 seconden reeds een transactie plaatsvinden.

Veilig

Er is een meer geavanceerde encryptie die plaatsvindt binnen het Dash netwerk. Wat ervoor zorgt dat we absoluut veilig onze betalingen kunnen overmaken.

Wereldwijd

We kunnen overal ter wereld geld versturen met heel lage transactiekosten. Dat voor dezelfde snelheid als het brengen van geld naar de bank.

Lage transactiekosten

Door de lagere transactiekosten kunnen we heel wat goedkoper geld versturen dan met bijvoorbeeld bitcoin.

P2P

Dash werkt met een Peer 2 Peer netwerk. Dat zorgt ervoor dat alleen jij en de ontvanger van de transactie toegang krijgt tot de nodige informatie

Masternodes

Masternodes zorgen voor de nodige infrastructuur tot het Dash netwerk. De meeste mensen kennen het single tier netwerk van Bitcoin. Gebruikers sturen transacties naar het netwerk. En wanneer mijners deze een nieuwe blok ontdekken, dan worden deze transacties tot de blockchain toegevoegd.

Elk blok dat wordt toegevoegd tot de blockchain betekent zoveel als één confirmatie. Transacties hebben echter 6 confirmaties nodig. En met 10 minuten per blok kan een transactie dus tot één uur duren.

Men gebruikt daarom een 2 tier netwerk. Dat zorgt ervoor dat de eerste tier net hetzelfde zal doen als bij bitcoin. Wanneer mijners een blok vinen dan plaatsen ze de transacties op de blockchain. De tweede tier echter zal speciale servers bevatten, de masternodes. Zij zullen bijvoorbeeld instantX bevatten. Dat is een bijna directe mogelijkheid tot transactie.

X11 Hashing algoritme

X11 wordt wereldwijd gebruikt als het hashing algoritme dat werd gemaakt door de ontwikkelaar Evan Duffield. Men gebruikt 11 verschillende hashing algoritmen. Dit zorgt ervoor dat de decentralisatie verhoogt wordt en dat de mogelijkheid om ASICS te ontwikkelen moeilijker wordt.

Er wordt tegenwoordig al heel wat gecentraliseerd binnen de Bitcoin community. Dash probeert dat dus te vermijden met het X11 algoritme.

Een ander nog belangrijk voordeel is dat er minder stroom nodig is om de Dash te mijnen en dat er ook minder warmte ontstaat. Dat zorgt ervoor dat de videokaarten beter gekoeld kunnen worden.

InstantX

InstantX staat dus voor directe transacties. Dat is de technologie die ervoor helpt zorgen dat binnen enkele seconden een transactie voltooid kan worden. InstantX gebruikt de tweede tier van het Dash netwerk.

Waar kunnen we Dash kopen?

We kunnen Dash makkelijk kopen op dezelfde manier als we bitcoin kopen. We kunnen daarna een traderwebsite gebruiken zoals kraken of bitrex om in de cryptomunt te handelen.

De hoeveelheid munten kan worden bijgehouden in een wallet. Een goed voorbeeld van een makkelijke wallet is exodus.

In exodus kunnen we naast deze nog heel wat andere cryptomunten plaatsen. We kunnen de Dash dan later weer inruilen voor Euro, Dollar of een andere cryptomunt naar keuze.