Hoger in Google? Opgelet met duplicate content

Duplicate content

Je ziet het elke dag op het internet. Het voorkomen van duplicate content. Mensen die anderen hun artikels gewoonweg kopieren en dat op hun website plaatsen.

Ik zou het niet aanraden. Ook al vind je een artikel zodanig informatief of goed, dat je het wilt overnemen. Toch dien je het zeker te vermijden als je wil hoger komen in Google.

De reden daarvoor zijn de zoekmachines. Google en ook andere zoekmachines hebben bepaalde sensoren waarmee duplicate content meteen onderschept wordt.

Maar wanneer spreekt men van plagiaat of duplicate content?

Niemand weet hoe Google en andere zoekmachines precies werken, uitgenomen de eigenaars ervan. Dus dat kan niemand met zekerheid zeggen. Ik zou persoonlijk zelfs geen ene simpele zin uit een ander artikel knippen en in mijn artikel plaatsen.

Wanneer je echt een artikel wilt overnemen dat je zodanig informatief of goed vindt, dan zorg je er beter voor dat je een andere wending aan het artikel geeft. Een andere stijl, gebruik synoniemen en voeg woorden toe aan de zinnen die je plaatst.

Je kan soms gewoon niet anders dan bepaalde woorden en of zinnen overnemen. Maar wanneer je dan enkele woorden vervangt door synoniemen en daarbij nog een stukje kan toevoegen. Dan zit je wel goed.

Nieuwswebsites en websites van dagbladen vermelden dagelijks duplicate content. Want iedereen wilt wel het laatste nieuws brengen. En we leven in dezelfde wereld. Dus moet hetzelfde nieuws een beetje anders geformuleerd worden. Zodat het niet meer lijkt op het artikel van Dagblad B.

Gevaren van het plaatsen van duplicate content

Google weet precies wanneer een pagina geplaatst is. Ze houden dat zeer nauwlettend bij. Dus wanneer iemand een artikel plaatst in november 2010. En daarna komt een nieuw artikel op december 2012 met praktisch dezelfde inhoud. Dan weet Google meteen dat die laatste zich schuldig gemaakt heeft aan duplicate content. Het wordt bijna onmogelijk om met zo’n artikel te gaan scoren en hoog te komen in Google.

Het kan zelfs gevolgen hebben voor de rest van je website.