Zijn backlinks nodig om hoger te komen in Google?

 

Zijn backlinks nodig om hoger te komen in Google?

Zijn backlinks nodig om hoger te komen in Google en meer bezoekers te krijgen op je website? Dat is een interessante vraag. Als die pakweg 5 jaar geleden gesteld werd. Dan was het antwoord 100% ja geweest. Echter, Google verandert elke dag. En doet elke paar maanden een grote update. Het belang van backlinks is aan het dalen. En het belang van backlinks zonder enig nut kunnen zelfs een negatieve invloed hebben op je scorend vermogen van je website in Google. Backlinks zonder enig nut zijn gekochte backlinks of backlinks geplaatst op linkverzamelsites, die niks met je eigen onderwerp te maken hebben. De nieuwe versie van Google is gemaakt om dit te doorzien.

Enkele jaren terug was het mogelijk om met een hoog aantal gekochte backlinks de nummer 1 plaats te halen in Google op bijna elk keyword. De vele websites die dit in het verleden gedaan hebben zullen merken dat ze nu echter minder gaan scoren in Google op deze keywords. Doordat Google een update doorgevoerd heeft om de echtheid van backlinks te checken.

Welke backlinks zijn dan wel nog van belang?

Backlinks van een sterke website die draait rond jouw eigen onderwerp zijn nog steeds belangrijk. En dan is het vooral van belang dat een link van website A naar jouw website gaat. En niet een link van A naar B en dan op B een link naar A. Google doorziet dit allemaal en ziet dit niet als een echte backlink. Je kan er zelfs voor gestraft worden door een lagere positie te krijgen in de zoekresultaten.

Een backlink kan je zien als een stem. Website A stemt op website B omdat die website een meerwaarde biedt aan hun website. Indien website B ook stemt op website A ziet Google dit als doorgestoken kaart en speelt Google niet meer mee.

Zorg er dus voor dat je backlinks krijgt van domeinen die draaien rond je onderwerp. En dat je dan geen link terug plaatst naar de website van hen.

Hoe kom ik aan sterke gratis backlinks

Sterke backlinks zijn links van websites die op pagina 1 staan in de zoekresultaten op jouw zoekwoorden. Al zal het niet altijd even makkelijk zijn om een backlink van zulke websites te versieren. Een andere manier om aan sterke backlinks te komen is door je link op forums te plaatsen. Probeer dit dan zo subtiel mogelijk te doen zodat het niet opvalt dat je eigenlijk gewoon je link wilt plaatsen. Stel je hebt een website over extra absorberende pampers. Zoek dan in google “forum absorberende pampers”. Wanneer je een tread vindt in een bepaald forum over absorberende pampers kan je je link plaatsen in de zin van… Ik heb eens gezien op http//jouwwebsite.pampers.absorb dat hun pampers zodanig absorberen… Je plaatst je link in de context van een bericht alsof je de lezers wilt helpen. Je hebt een grote kans dat je link niet wordt verwijderd!

Een andere manier is in blogposts en op youtube of facebook en andere social media. Een +1 op Google + kan je evengoed zien als een sterke backlink. Google + is belangrijker voor het promoten van je website dan Facebook en Twitter, al kunnen die 2 platforms je meer direct verkeer opleveren. Google + is handiger op de lange termijn.

Verschillende soorten backlinks

Backlinks geplaatst op forums en in de commentaarsectie van een blog zijn bijna altijd no follow backlinks. Die hebben bijna geen waarde op je scorend vermogen doordat de domain authority en het linkjuice niet wordt doorgegeven naar de website waarnaar gelinkt wordt. Je ziet het enorm veel mensen doen op blogs waar mensen praten over hetzelfde onderwerp als iemand zijn website. Die persoon reageert dan in de comments met in zijn naam de url naar zijn website. Het zal je geen voordeel opleveren maar toch zijn er veel mensen die het doen. Stel nu wanneer je de commentaren leest op een blogpost en je klikt op iemand zijn naam en je bent nieuwsgierig naar zijn website. Dan levert het je wel enkele bezoekers extra op. Maar hoger in google komen doe je er niet mee.

Backlinks kunnen dan weer worden ingedeeld in sterkte graad. Zo is een backlink verweven in het artikel, 100 keer sterker dan een backlink die op de links pagina staat, tussen alle andere links. Een backlink in het artikel is moeilijk te verkrijgen dus daarvoor ga je echt heel goeie artikels moeten schrijven zodat mensen automatisch naar je artikel gaan linken. Dat is ook de beste strategie voor de toekomst. Doordat Google slimmer en slimmer wordt. Vooral met Panda en Hummingbird, kunnen ze je heel makkelijk doorzien. Wanneer je op die manier backlinks kunt verkrijgen zit je goed. Want het is op een natuurlijke manier gebeurd.

Backlinks van .edu en .gov websites

Wanneer je backlinks kunt versieren van domeinen die eindige op edu en gov ben je ook zeer goed bezig. Deze domeinen worden gezien als educatief of van een nationaal staatsdomein. Een backlink van één van die domeinen zal ook 5 keer meer waard zijn dan gelijk welke andere backlink. De reden daarvoor is dat zulke domeinen meestal een heel hoge domain authority hebben en een hoge page authority. Wanneer Google dus merkt dat een link vertrekt van die websites naar jouw website. Gaan ze de kwaliteit van jouw website meteen een stukje hoger gaan inschatten. En dat is toch waar het je om te doen is!

Het beste wat je kan doen is dus gewoon zeer sterke content schrijven en hopen dat ze naar jouw website gaan linken. Hier en daar kan je wel even gaan smeken om een backlink maar ik zou deze specifieke linkpagina’s zeker afraden. Google wordt hoe langer hoe meer gewaar van alle mogelijke manieren van bedrog en dit is in feite ook een manier van bedrog. Veel van die linkverzamelingen hebben reeds penaltys gekregen van Google of zijn sterk gedaald in waarde.

Schrijf gewoon makkelijk leesbare en makkelijk te begrijpen content. Zorg dat de inhoud die je schrijft uniek is en doe goed onderzoek naar de zoekwoorden die je gaat gebruiken. Na verloop van tijd gaan mensen automatisch naar je website linken.

2 gedachten over “Zijn backlinks nodig om hoger te komen in Google?

  • 22 november 2015 om 22:28
    Permalink

    Alleen spijtig dat deze hier ‘nofollow’ zijn 🙂

Reacties zijn gesloten.