WordPress installeren op je website

WordPress installeren op je website is heel makkelijk en snel wanneer je het doet met DirectAdmin of Cpanel. De bijbehorende software van je webhostingprovider.

WordPress is een CMS ofwel een Content Management System. Dat houdt in dat WordPress je in staat stelt om makkelijk de content van je website te beheren zonder daarvoor altijd grote veranderingen te gaan doen. In vergelijking met 15 jaar geleden is het maken van websites een stuk makkelijker geworden. Zo kan momenteel iedereen een website maken met WordPress. Het enige wat je nodig hebt is je website en webhosting.

Met wordpress kan je gratis een website maken. Het enige wat je nodig hebt is een goedkoop domein en goedkope webhosting. Je kan natuurlijk ook een gratis website maken op wordpress maar dan krijgt je url een rare vorm zoals mijnwebsite.wordpress.org. Zulke websites scoren jammergenoeg nooit goed in de zoekmachines. Het beste wat je dus kunt doen is een domein registreren en webhosting aanschaffen. Op versio kan dat al voor slechts 4 euro per jaar. Neostrada is een  beetje duurder maar ook een heel goeie webhosting en domeinprovider. En mag zeker ook bij de goedkopere webhosting providers gerekend worden. Een gratis WordPress website maken en dan later een domein koppelen kan je ook doen. Maar dat kost dan 11 euro per jaar aan WordPress, plus daarbij de kosten voor je domein en webhosting aan je webhostingprovider. Je registreert dus best eerst een domein.

Een wordpress website is makkelijk te maken. Wanneer je een domein hebt aangekocht op versio kan je wordpress installeren in het directadmin panel. Wanneer je een domein hebt gekocht op neostrada kan je wordpress installeren in het Cpanel. Alle andere aanbieders van webhosting en domeinnamen werken met ofwel directadmin of met Cpanel.

WordPress installeren met directadmin

Wordpress installeren met directadmin

Wanneer je een domeinnaam en webhosting hebt aangekocht heb je een email ontvangen met daarin je webhosting gegevens. Daarin staan onder andere je gebruikersnaam en passwoord en ook de directadmin link. In de meeste gevallen is dat een IP nr zoals bijvoorbeeld http://218.87.0.44:2222

Wanneer je dan naar deze url gaat komt je op het DirectAdmin Login scherm. Daar vul je dus je gebruikersnaam en je passwoord in en je klikt op Login. Indien je jouw passwoord vergeten bent kan je dat daar dan ook terug opvragen. Er wordt dan een email gestuurd met de vraag om je passwoord te herstellen.

Wanneer je dan bent ingelogd kom je in de DirectAdmin Home section. Daarin zie je jouw persoonlijke website staan aan de linkerkant.
Wordpress installeren met directadminOm wijzigingen aan te brengen of om WordPress te installeren dien je dus op je website te klikken in de DirectAdmin Home section.

Daarna kom je in het menu terecht om je instellingen te veranderen, om een database aan te maken, om je e-mail instellingen te bekijken en te veranderen enzovoort.

We dienen in dit menu helemaal onderaan te gaan zoeken naar Installatron Applications Installer
Wordpress installeren met directadmin
Wanneer  we daarop klikken komen we in het Installatron menu. Daar komt de installatie later te staan van WordPress, indien je deze omwille van welke reden dan ook dient te verwijderen op een later tijdstip. We klikken dan in de rechterbovenhoek op het blauwe sterretje “Applications Browser”.

 

Wordpress installeren met directadmin

 

We komen dan in het menu terecht waar we alle soorten software kunnen installeren. Om WordPress te installeren dienen we naar onder te gaan scrollen en aan de linkerzijde vind je de W van WordPress. Wanneer we daarop klikken kunnen we WordPress installeren.

Wordpress installeren met directadmin

Daarna dienen we in dit menu enkel nog te klikken op Install this application. We geven een gebruikersnaam en wachtwoord op en we kunnen WordPress installeren.

 

Wordpress installeren met directadmin
Na de installatie kunnen we WordPress gaan gebruiken met de gebruikersnaam en het passwoord dat we hebben ingegeven.

 

WordPress installeren met Cpanel

Om WordPress te installeren met het Cpanel gaan we op dezelfde wijze tewerk als in de DirectAdmin. De interface is gewoon anders. We hebben terug de gebruikersnaam en het wachtwoord nodig dat we gekregen hebben via e-mail. Met ook onze unieke link om aan te melden op het Cpanel.

De unieke link om je aan te melden op het Cpanel zal meestal beginnen met cpanel.mijnwebsite.eu

Wanneer we zijn aangemeld in het Cpanel zien we deze pagina verschijnen

Wordpress installeren met Cpanel

Om WordPress te installeren dienen we naar beneden te scrollen. Waar we de Softaculous Apps Installer tegenkomen. We gaan daar dan klikken op het WordPress icoontje en we kunnen beginnen met WordPress te installeren.

 

Wordpress installeren met Cpanel

 

Wanneer we in het speciale menu van Softaculous zijn aangekomen dienen we enkel nog op Install te klikken en we kunnen de laatste nieuwe versie van WordPress automatisch op onze website installeren.

Wordpress installeren met Cpanel

 

Indien je meerdere domeinen hebt op je webhosting account dien je het domein te selecteren waar je WordPress wilt installeren. Standaard wordt wordpress geinstalleerd in de Root van je domein. De root van je domein betekent in de hoofdmap. Wanneer je bijvoorbeeld WordPress in de map blog wilt installeren dien je dan je website in te vullen met daarnaast /blog.

Dat is niet meteen aan te raden tenzij je al een website hebt en je WordPress enkel wilt gebruiken als opvulling op je website. Anders laat je het beter bij de standaard installatie en installeer je WordPress beter in de root.
Wordpress installeren met Cpanel

Meestal is na minder dan een minuut WordPress reeds geinstalleerd en kan je van start gaan met je website te bouwen in WordPress.

WordPress thema’s

WordPress komt standaard met een aantal thema’s of themes. Beter zoek je een leuke theme op het internet die je wilt gebruiken om je website te maken. Wanneer je intypt in Google free WordPress themes zal je honderden, zo niet duizenden gratis thema’s van WordPress kunnen downloaden. Iedereen thema heeft ook zijn premium versie maar die is natuurlijk niet gratis. Je hebt dan wel de mogelijkheid om extra instellingen te veranderen enzovoort.

Maar om te beginnen begin je het best een gratis thema van WordPress. Je kan later dan leren hoe je WordPress kunt stylen naar je eigen behoeften en wensen.

Dat kan dan met behulp van Child themas. Een Child thema is een kopie van het originele thema maar waar je dan enkele lichte of grote veranderingen in hebt gedaan.

Om een website te maken met WordPress heb je geen enkele kennis nodig van PHP of andere programmeertalen. Maar wanneer je begint met het gebruiken van child thema’s is een kennis van PHP en van CSS zeker vereist.

PHP heb je nodig dan om eventuele functies toe te voegen of te veranderen. CSS heb je nodig om de layout van je website of het design van je website bij te schaven.

Wanneer je een gratis thema hebt gedownload ben je meestal beperkt tot een aantal lichte veranderingen. Met de nodige kennis van CSS kan je het thema volledig naar je eigen hand zetten en alles veranderen wat je ook maar wilt op je WordPress website.

WordPress plugins

Net zoals er een enorme keuze is aan verschillende thema’s voor op je WordPress website te installeren zijn er ook heel veel verschillende plugins beschikbaar om te gaan activeren op je WordPress website.

Plugins zijn als het ware een soort verlengstuk van je website. Ze zitten niet standaard in de WordPress installatie omdat het installatiebestand van WordPress dan te groot zou zijn en omdat het installeren ook veel te lang gaat duren.

Het is ook elke keer afhankelijk van wat je wilt doen met je website, om te gaan bepalen welke plugins je gaat downloaden om op je WordPress website te plaatsen. Plugins kun je eveneens veranderen door ze te kopieren naar het child thema en dan de nodige PHP bestanden te gaan editen. Ook wanneer je dit wilt doen heb je zeker de basiskennis nodig van PHP.

Zorg voor een sterk wachtwoord op je WordPress website

WordPress heeft in het verleden reeds enkele keren te maken gehad met hackers. Zo konden ze binnenbreken in de databases van met WordPress draaiende websites. Zorg daarom altijd voor een sterk wachtwoord die kleine letters, hoofdletters, cijfers en tekens bevat. Het is niet altijd leuk om elke keer te gaan kijken wat je wachtwoord is, maar dat is de veiligste oplossing wanneer je werkt met WordPress en met gelijk welk CMS systeem (Content Management System).